Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Ο πιο << γλυκός >> εθισμός

       Όπως ανέφερε και ο Αριστοτέλης, ο εθισμός είναι τρόπος απόκτησης της ευτυχίας ,μερικές φορές ,όμως , οδηγεί σε άσχημους δρόμους. Ωστόσο, δεν υπήρξε άνθρωπος που να πάτησε το πόδι του σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να διαθέτει έστω και ένα. Ας είναι τουλάχιστον γλυκός...                                                 




                                                         


Ο πιο << γλυκός >> εθισμός  

 

  Στη σύγχρονη κοινωνία οι εθισμοί είναι μεγάλοι σε αριθμό. Ένας από αυτούς είναι και ο εθισμός στη γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι η απλούστερη μορφή ζάχαρης και αποτελεί βασική πηγή ενέργειας του σώματος. Παρόλα αυτά, μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά τοξική και καταστροφική για τον άνθρωπο. Πώς δημιουργείται όμως η εξάρτηση από τα γλυκά;

Η πλειοψηφία εξαρτώνται από τα πολυπόθητα γλυκά χωρίς όμως να έχουν πλήρη γνώση για αυτό. Καταναλώνουν δηλαδή  τροφές πλούσιες σε ζάχαρη όπως η σοκολάτα ,τα μπισκότα και διάφορα γλυκά ή επεξεργασμένους υδρογονάνθρακες όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί καθώς και αυτά περιέχουν γλυκόζη. Όπως και άλλοι εθισμοί έτσι και το γλυκό ως  εθισμός εμφανίζει κάποια συμπτώματα που ο κόσμος αγνοεί.

Για παράδειγμα ,μειωμένη ενέργεια το πρωί, καθώς τα επίπεδα ζαχάρου πέφτουν το βράδυ. Λιγούρα για φαγητό ιδιαίτερα για γλυκά. Επιπροσθέτως ,  πνευματικά συμπτώματα  κατάθλιψη κυκλοθυμία ή έλλειψη συγκέντρωσης. Άλλο ένα σύμπτωμα είναι η μεγάλη ανάγκη ύπνου είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε το βράδυ για πολλές ώρες. Εξαρτημένα άτομα μπορεί να νιώθουν κόπωση χαμηλό επίπεδο ενέργειας. Ένα τελευταίο σύμπτωμα είναι ο πονοκέφαλος, τα κρύα χέρια και η αύξηση του βάρους.

Ο "γλυκός" αυτός εθισμός ,όπως προαναφέρθηκε, είναι τοξικός και καταστροφικός για τον άνθρωπο καθώς προκαλεί μεγάλο αριθμό νοσημάτων όπως παχυσαρκία, διαβήτη, πρόωρη γήρανση, αϋπνία, άσχημη διάθεση και έλλειψη ενέργειας. Μπορεί να επηρεάσει μέχρι και παιδιά και να είναι εξαρτημένα από μικρή ηλικία. Πώς αντιμετωπίζεται όμως ο εθισμός αυτός;

Για ένα εξαρτημένο άτομο είναι εξαιρετικά δύσκολο να "κόψει" τη συνήθεια αυτή. Πρέπει να μειώσει την κατανάλωση όλων των αγαπημένων του γλυκών και του καφέ ή το τσάι.

Πρέπει να αντικαταστήσει τα γλυκά του σνακ με φρούτα και λαχανικά. Πρέπει επίσης να σταματήσει το αλκοόλ. Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι η σωματική άσκηση, περπάτημα ποδήλατο, κολύμπι και άλλες παρόμοιες ασκήσεις. Τελευταίο και σημαντικό είναι η αποφυγή του άγχους.

Επομένως, το άτομο μπορεί να συνεχίσει να καταναλώνει γλυκά εφόσον το απαιτεί το σώμα του ,αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ότι συνήθιζε. Όλες οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να φανούν χρήσιμες  σε κάποιον που   προσπαθεί να αποτοξινωθεί από  το "γλυκό" εθισμό αυτό.


                                                                                                                                 Της μαθήτριας της Γ΄ Λυκείου 

                                                                                                                                 Τζουλιάνα Ντερβίσι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου