Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Χορτοφάγος , μια διαφορετική θεώρηση της ζωής

Καθένας έχει δικαίωμα να τρώει και να πίνει ό,τι επιθυμεί , φτάνει να μην ενοχλεί τους άλλους και να μην προκαλεί κακό στον εαυτό του. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα και χωρίς διατροφικά ταμπού... 


Όλη η εξομολόγηση της Άννας -Μαρίας για την εμπειρία της ως vegetarian. Είναι vegetarian εδώ και μερικά χρόνια και θέλει να εμπνεύσει και άλλους να το δοκιμάσουν. Η Άννα-Μαρία είναι μαθήτρια Λυκείου, εδώ και τρία χρόνια έχει υιοθετήσει την vegetarian διατροφή. Από εκείνη τη στιγμή προσπαθεί να δείξει στο οικογενειακό της περιβάλλον τρόπους για να βοηθήσουν το περιβάλλον, τα ζώα και ολόκληρο τον πλανήτη. Μάλιστα έχει δηλώσει και η ίδια ότι ποτέ δεν επιβάλλει στον περίγυρό της να μην τρώνε κρέας, αλλά αντιθέτως προσπαθεί να τους αποδείξει ότι μπορούν να μειώσουν την καθημερινή κατανάλωση. 


Ακολουθεί η συνέντευξη: 

- Πώς πήρες την απόφαση να γίνεις vegetarian; 

Το 2019 είδα ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, το Dominion. Το είχα ανακαλύψει από μια youtuber που έβλεπα εκείνη την περίοδο και μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Ήταν ένα βίντεο τόσο καλοφτιαγμένο που έδειχνε τι πραγματικά συμβαίνει στα σφαγεία και στις φάρμες γενικότερα. Μέχρι τότε δεν είχα διανοηθεί ποτέ μου ότι γίνονται τόσο φριχτά και ανήθικα πράγματα στα ζώα.

. •Πώς ήταν αυτή η αλλαγή για σένα; Έκοψες αμέσως το κρέας ή σταδιακά; 


Η αλήθεια είναι πως όταν είδα εκείνο το ντοκιμαντέρ μου άλλαξε τόσο πολύ την κοσμοθεωρία που το έκοψα μαχαίρι. Ήμουν πάρα πολύ συνειδητοποιημένη και αποφασισμένη για τον δρόμο που διάλεγα. Δεν σκέφτηκα ούτε μία στιγμή να σταματήσω, ένιωθα σίγουρη για αυτό που αποφάσισα. 

•Πώς είναι η εμπειρία σου ως vegetarian στην Κεφαλλονιά; Πόσο εύκολο ή δύσκολο πιστεύεις ότι είναι;


 Μπορώ να πω πως δεν είναι και τόσο δύσκολο, έχω δει μεγάλη εξέλιξη στις επιλογές στα μαγαζιά. Πλέον υπάρχουν εστιατόρια που έχουν συγκεκριμένο μενού για εμάς. Σίγουρα όμως σε ένα χωριό τόσο μικρό όπως ο Πόρος δεν έχουν συνηθίσει τέτοιες διαφορετικές συνήθειες. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως είναι κακό για τον οργανισμό σου και προσπαθούν να σου αλλάξουν τη γνώμη με λάθους τρόπους. Επίσης, βλέπω κόσμο να κοροϊδεύει και να χλευάζει τους vegetarians και να το θεωρούν «μόδα» ή κάτι αλλοπρόσαλλο.

. •Περιέγραψε τι τρως σε μία συνηθισμένη μέρα σου ;  

Συνήθως ξεκινάω τη μέρα μου με έναν τοστ και με ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου. Για το μεσημεριανό μου τρώω μανιτάρια στο φούρνο και για σνακ μπορώ να φάω φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Στο βραδινό προτιμώ να φάω μία αραβική πίτα με ρεβυθοκεφτέδες. Πλέον υπάρχουν τόσες επιλογές φαγητού που είναι αδύνατον να πεινάσεις!

 •Έχει χρειαστεί να πάρεις κάποιο είδους υποκατάστατα όπως βιταμίνες; 

Όχι, ποτέ δεν έχει χρειαστεί να πάρω το οτιδήποτε. Προσέχω πάρα πολύ τι τρώω.

 •Τι θα συμβούλευες σε κάποιον που σκέφτεται να γίνει vegetarian;

 Να το ερευνήσει και να συμβουλευτεί έναν διατροφολόγο, έτσι ώστε να μάθει να τρέφεται ισορροπημένα και σωστά. Επίσης, να ξέρει ότι θα κάνει ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό του και θα ανακαλύψει νέες τροφές και συνταγές πεντανόστιμες!


Της μαθήτριας της Γ ΄Λυκείου 

Άννας - Μαρίας Μπραούσι 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου