Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Εφηβεία

 Εφηβεία , η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος της ζωής μας , εκεί που το ηφαίστειο συναντά τον παγετώνα και ό,τι προκύψει...

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται με ραγδαίες αλλαγές είτε σωματικές είτε ψυχολογικές. Η εφηβεία χωρίζει το παιδί από τον ενήλικα, αφού διαφορά συναισθήματα τα οποία βιώνει αλλάζουν σε υπερβολικό βαθμό. Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι η εφηβεία αποτελεί περίοδο ωρίμανσης για να μπορέσουν οι έφηβοι να αντιμετωπίσουν τις καινούργιες υποχρεώσεις και να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα. Η εφηβεία ξεκινά συνήθως στην ηλικία των δέκα με δεκαπέντε ετών.
Είναι σημαντικό όλοι οι γονείς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για την εφηβεία που θα βιώσουν τα παιδιά τους. Αρχικά, έχει παρατηρηθεί ότι στην περίοδο της εφηβείας στο κάθε παιδί ξεχωριστά υπάρχει μια αλλαγή στην συμπεριφορά τους αλλά και της ψυχολογικής τους κατάστασης. Αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχουν και σωματικές αλλαγές στο πλαίσιο αυτής όπου αυτό οφείλεται στην επίδραση των ορμονών και στα δύο φύλλα όπως την αλλαγή στο ύψος αλλά και την ακμή. Στη συνέχεια, μέσω της εφηβείας δίνεται η ευκαιρία στο κάθε παιδί ξεχωριστά να αποζητά την ταυτότητα του ώστε να κατασταλάξει στο ποιος είναι πραγματικά. Επιπρόσθετα, η εφηβεία είναι μια δύσκολη φάση την οποία περνάει το κάθε παιδί ,διότι είναι μια ευάλωτη φάση στη ζωή τους στην οποία είναι εύκολο να παρασυρθούν από παρέες, για αυτό και οι γονείς πρέπει να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με τα παιδιά τους για να αποφύγουν τα διάφορα προβλήματα τα οποία θα προκύψουν. Δεν παραλείπεται ότι όλα τα παιδιά στη συγκεκριμένη φάση της ζωής της του αποκτούν καινούριες εμπειρίες, αφού ταυτόχρονα αποκτούν αξίες και ιδανικά κάνοντας τον χαρακτήρα τους ξεχωριστό.
Τέλος, όπως καταλαβαίνουμε η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος αλλά και μεταβατική την οποία έχουν βιώσει όλοι οι άνθρωποι στη ζωή τους. Αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την περίοδο, αφού είναι οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν παιδιά δείχνοντας κατανόηση αλλά και την κατάλληλη αγάπη προς αυτά ώστε να υπάρχουν σχέσεις αρμονίας στο οικογενειακό πλαίσιο.


Της μαθήτριας της Γ ΄Λυκείου
Χρυστάλλας Περικλέους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου