Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Βαθμολογίες Πανελλαδικών στο τέλος Ιουνιού


Οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών εξετάσεων θα γνωστοποιηθούν το τελευταίο πενθήμερο του Ιουνίου, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Ευφροσύνη Κιάου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ στο τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στις εξετάσεις.
Από 18 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να υποβάλουν τα μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής, με ηλεκτρονικό τρόπο. Από σήμερα και μέχρι 22 Ιουνίου θα πρέπει να προσέλθουν στα λύκεια οι υποψήφιοι, για να πάρουν τον κωδικό ασφαλείας (password) για τα μηχανογραφικά τους δελτία, όπως επίσης και τα παιδιά πολυτέκνων, τριτέκνων κλπ. που δεν τα προμηθεύτηκαν τον Μάιο.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της Φυσικής, από το οποίο προκλήθηκε αναστάτωση εξαιτίας μιας ελλιπούς διατύπωσης της ερώτησης Γ4.
Απέδωσε το θόρυβο σε «μιντιακό πανικό και πολιτικές σκοπιμότητες», ενώ επισήμανε ότι η Επιτροπή Εξετάσεων ενήργησε υπό το κράτος πίεσης και μάλιστα χρησιμοποίησε τη φράση «βρέθηκε εν ύπνω» από την ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, που επεσήμαινε το λάθος.
Η Επιτροπή Εξετάσεων οδηγήθηκε στην πρώτη οδηγία της ακύρωσης του ερωτήματος -όπως είπε- μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Φυσικών, που δεν ήταν σωστή, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αλλά πρόσθεσε ότι τα μηνύματα που ελήφθησαν μετά από τα βαθμολογικά κέντρα οδήγησαν στη δεύτερη οδηγία που έπαιρνε πίσω την πρώτη, η οποία μιλούσε για κατάργηση του ερωτήματος.
Η υπουργός άφησε αιχμές για την Επιτροπή λέγοντας ότι δεν την συγκρότησε η ίδια, αλλά τόνισε ότι «προβληματίστηκε» για τους Φυσικούς που την στελέχωσαν.
Πάντως είπε ότι τα παιδιά τελικά δεν αδικήθηκαν, ενώ για τους εξεταστές πρόσθεσε ότι σε όλες τις εξετάσεις και σε όλα τα μαθήματα έθεσαν 3.200 ερωτήσεις και μόνο με τη Φυσική προκλήθηκε ζήτημα. Εν τέλει, επισήμανε, ο απολογισμός των πανελλαδικών εξετάσεων είναι καλός, παρά το γεγονός ότι διεξήχθησαν σε προεκλογική περίοδο.
Η υπουργός, απαντώντας σε δημοσιεύματα περί μεγάλης αποτυχίας των υποψηφίων στη Φυσική φέτος, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ποσοστό αποτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις, και στα μαθήματα Φυσικής και Μαθηματικών, που κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80%.
Εμφανίσθηκε μάλιστα ενοχλημένη για δημοσιεύματα που την χαρακτήριζαν «άπειρη». Επανέλαβε ότι ο χαρακτηρισμός της αποδόθηκε λόγω της εξέλιξης του θέματος της Φυσικής που πυροδότησε πολιτικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις.
Στο κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, η υπουργός τόνισε ότι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση το «ξεπάγωμα» των πιστώσεων, καθώς, ως γνωστόν ο νόμος συνδέει την χρηματοδότηση με την υλοποίηση του νόμου, ο οποίος σε πολλά ιδρύματα δεν έχει εφαρμοσθεί, με αποτέλεσμα τα Ιδρύματα να μην έχουν πιστώσεις ούτε για να πληρώσουν το φως, το νερό και το τηλέφωνο, αλλά και τα έξοδα για την φοιτητική μέριμνα.
Μάλιστα για τη θητεία των πρυτανικών αρχών που, στην πλειοψηφία των ιδρυμάτων, λήγει στις 30 Αυγούστου (σε ορισμένα Πανεπιστήμια λήγει νωρίτερα), η υπουργός είπε ότι είναι θέμα που θα πρέπει να λύσει η επόμενη κυβέρνηση.
Η υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των βιβλίων τονίζοντας ότι το 60% των βιβλίων των λυκείων και γυμνασίων θα παραδοθεί στις 30 Ιουνίου, ενώ του δημοτικού και επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ), που είναι το 40%, ως τις 10 Αυγούστου. Συγχρόνως -πρόσθεσε- προχωρεί η διαδικασία αποσπάσεων και μεταθέσεων, ενώ εξέφρασε την απογοήτευση της για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του εξωτερικού.
Οσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν με τα τετράδια των υποψηφίων, τα οποία ανακαλύφθηκε την τελευταία στιγμή ότι ήταν διάφανα και φαινόταν το όνομα, τόνισε ότι το χαρτί το προμηθευθήκαμε φέτος αργά από την Γερμανία η οποία απαίτησε την προπληρωμή του. Αλλαξε η ποιότητα του χαρτιού ωστόσο στον χρωματισμό του αποκαλύφθηκαν τα προβλήματά του και τα οποία λύθηκαν προσθέτοντας πολλά αυτοκόλλητα.
Η υπουργός, τέλος, ρωτήθηκε αν θα επιθυμούσε να παραμείνει στο υπουργείο στην περίπτωση που μετά τις εκλογές της ζητούσαν να συνεχίσει. Σε αυτή την περίπτωση, είπε χαμογελώντας, «θα ρωτούσα το μαξιλάρι μου», και φυσικά θα μετρούσα και τις σωματικές μου δυνάμεις, διότι ανήκω στην τρίτη ηλικία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου