Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η διαφήμιση σήμερα

   Ας ακούσουμε και την άποψη μιας μαθήτριάς μας για τη βαριά βιομηχανία της διαφήμισης,  συνεχίζοντας έτσι την παράδοση ,που θέλει τους υποψηφίους της Γ ΄ Λυκείου να καταθέτουν τις απόψεις τους .


     Η διαφήμιση έχει εισέλθει στη ζωή μας για  τα καλά. Είναι ένας τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται ένα πρωτότυπο μήνυμα, το οποίο αφορά ένα οποιοδήποτε υλικό ή πνευματικό προϊόν ,που έχει ως σκοπό να οδηγήσει το άτομο στο να αγοράσει το συγκεκριμένο διαφημιζόμενο προϊόν. Έτσι , καθημερινά κατακλυζόμαστε από διαφημιστικά μηνύματα από παντού , τηλεόραση , ραδιόφωνο , διαδίκτυο και τύπο.
      Αρχικά ,η διαφήμιση συνεισφέρει κυρίως ως προς το οικονομικό τομέα, αφού παρακινεί το άτομο στο να αγοράσει το διαφημιζόμενο προϊόν. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για το συγκεκριμένο αγαθό απ’ ότι υπήρχε πρώτα ,που δεν είχε υποστεί την διαδικασία της διαφήμισης. Έτσι , αυτό συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και την ανάταση της οικονομίας . Αυτό βέβαια με την σειρά του οδηγεί στη διακίνηση του χρήματος στην αγορά ,επειδή παρατηρείται μεγάλος αριθμός ανθρώπων που σπεύδουν να αγοράσουν τα διάφορα υλικά αγαθά ως αποτέλεσμα την πρόοδο της χώρας σε οικονομικό επίπεδο.
      Από την άλλη, με την αύξηση της ζήτησης του διαφημιζόμενου προϊόντος παρατηρείται μείωση της ανεργίας. Διότι  ,για να υλοποιηθεί αυτό ,χρειάζονται στα διάφορα βιομηχανικά εργοστάσια περισσότερα εργατικά χέρια, τα οποία μέσα από την εργασία τους θα μπορέσουν να βγάλουν εις πέρας το ζητούμενο προϊόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας , επειδή μέσω αυτής εργάζονται πάρα πολλά άτομα κάνοντας οποιαδήποτε εργασία , η οποία σχετίζεται με τη διαφήμιση, για να εξοικονομήσουν  τα απαραίτητα χρήματα για την επιβίωση τους.
      Επιπλέον, μέσω της διαφήμισης προβάλλονται δημοσίως όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος , το οποίο ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη , αναφέροντας τα πλεονεκτήματα που θα σε ωθήσουν στο να το αποκτήσεις και λιγοστές φορές στα μειονεκτήματά του. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές να επιλέξουν με ορθά κριτήρια το προϊόν ,που τους ενδιαφέρει ανάμεσα σε πολλά άλλα. Έτσι, ενισχύεται η αισθητική πλευρά του ατόμου εξαιτίας του ότι  επιλέγει το καλύτερο .
       Δεν είναι ,όμως λίγες οι διαφημίσεις οι οποίες εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα και αντί για θετικά αποτελέσματα έχουμε αρνητικά .
      Μέσω της διαφήμισης τα άτομα με έλλειψη καταναλωτικής παιδείας χειραγωγούνται και δεν είναι σε θέση να πάρουν ορθές αποφάσεις. Αυτό ,λοιπόν, τους οδηγεί στο να μην ασκούν την κριτική τους ικανότητα και αν την ασκούν , αυτό να γίνεται με βάση τις καταναλωτικές συνήθειες των άλλων πολιτών ,βλέποντας μόνο την υλική τους αξία. Έτσι, η κακόβουλη διαφήμιση έχει ως συνέπεια τα υλιστικά  πρότυπα καθώς και την αξιολόγηση των άλλων ατόμων σύμφωνα με το << έχει >> έναντι του << είναι >>.
      Επιπλέον, πλήθος  διαφημίσεων μεταμορφώνουν το άτομο σε ένα μαζοποιημένο   καταναλωτή, ο οποίος εργάζεται μέσα στο άγχος και σε εξαντλητικούς ρυθμούς προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για να αποκτήσει τα διάφορα διαφημιζόμενα υλικά αγαθά . Εκτός από αυτό, αυτές οι συνθήκες εργασίας συνάμα με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής οδηγούν το άτομο σε ακραία φαινόμενα όπως βία και εγκληματικότητα. Σήμερα , οι άνθρωποι δεν κλέπτουν για να φάνε , αλλά για να αποκτήσουν περισσότερα υλικά αγαθά σε ένα μαραθώνιο υπερκαταναλωτικής υστερίας.  .
      Επομένως,  διαπιστώνουμε ότι η είσοδος της διαφήμισης στη ζωή των ανθρώπων, την έχει μεταβάλλει ριζικά. Αυτό που οφείλουμε να καταλάβουμε είναι ότι χρησιμεύει ως ένα εργαλείο από τον άνθρωπο ,το οποίο συμβάλλει στην αύξηση της οικονομίας  και της παραγωγικότητας. Ωστόσο, αν αυτό το εργαλείο δεν αξιοποιηθεί σωστά με τον κατάλληλο τρόπο, έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο περιβάλλον που τον φιλοξένει.


  Ευχαριστούμε θερμά τη μαθήτρια του φροντιστηρίου μας, Σταματία Κ. που μας χάρισε τις απόψεις της .  
                                                                                                   .
                                                                                                     


1 σχόλιο:

  1. η διαφίμιση σήμερα έχει λάβει αλλεςε διαστασεις και πλεον ολοι διαφιμιζονται στο internet. Μέσα απο διαφημισεις Adwords και από τα Social media.

    ΑπάντησηΔιαγραφή