Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Αφιερωμένο εξαιρετικά στα παιδιά της Γ ΄ Λυκείου του φροντιστηρίουΠηγή: http://mundusphilologiae.blogspot.com/2011/06/blog-post_19.html
Παιδί μου,
αύριο το πρωί θα μάθεις τους βαθμούς των γραπτών σου στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτοί οι βαθμοί δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικοί των ικανοτήτων και της προσπάθειας που κατέβαλες. Και κυρίως δεν προεξοφλούν την επαγγελματική σου εξέλιξη και ακόμη λιγότερο δεν εξασφαλίζουν την ευτυχία σου. Είναι απλώς άλλη μια σημαντική μέρα της ζωής σου. Θυμήσου την πρώτη σου μέρα στο δημοτικό σχολείο και τους φόβους, την ανασφάλεια με τα οποία πήγες. Εντάχθηκες όμως στο σχολείο και το τελείωσες με επιτυχία και όχι μόνο αυτό.
Παιδί μου, το μόνο που μπορεί να σου προσφέρει το αυριανό αποτέλεσμα είναι η προσέγγιση της αυτογνωσίας σου μόνο όμως αν οι βαθμοί είναι αντίστοιχοι της προσπάθειας που κατέβαλες και μόνο αν δεν κατέβαλες σοβαρή προσπάθεια. Για σένα οι βαθμοί είναι πολύτιμος δείκτης. Θα σου δείξουν ότι δεν μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς ανθρώπους για πολύ διάστημα και κυρίως τον εαυτό σου. Αν λοιπόν αύριο πάρεις αυτό το μήνυμα, είσαι ο τυχερός των αποτελεσμάτων. Πολύ πιο τυχερός από αυτόν που πήρε υπέροχους βαθμούς και θα εισαχθεί σε μια σχολή πρώτης επιλογής.
Αν δεν ανήκεις στους τυχερούς των αυριανών αποτελεσμάτων, αν δηλαδή δεν "πάρεις το μήνυμα" αύριο, θα χρειαστεί να το ανακαλύψεις μόνο σου. (Το ακούς, Στέλιο;) Μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο δεν πρέπει να συνεχίσεις τη μελέτη 10 μέρες πρις τις εξετάσεις, δεν πρέπει να διαβάζεις από τις σημειώσεις των φοιτητικών παρατάξεων (αυτές καλά κάνουν και τις εκδίδουν. Συνέχισε, Παναγιώτα). Πρέπει να καταλάβεις ότι τώρα δεν μπορείς να κοροϊδεύεις. Πρέπει να γίνεις ΑΞΙΟΣ πτυχιούχος. Χρησιμοποιώ κατά κόρον εδώ το ρήμα που σιχαίνομαι όσο κανένα άλλο, το "πρέπει", αλλά το κάνω σκόπιμα. Ωρίμασες τώρα. Έχεις καθήκον να αλλάξεις και τρόπο αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Είναι προτιμότερο να πεθαίνεις στο διάβασμα και να παίρνεις 6 παρά να αντιγράφεις και να παίρνεις 10. (Εσύ, Ελένη, δεν θα αλλάξεις τρόπο δουλειάς. Θα κανεις σπουδαία καριέρα ούτως ή άλλως). Η αγορά εργασίας θα σε αποκαλύψει αμέσως και θα το προτιμήσει το ιδρωμένο εξάρι παρά το κλεμμένο δεκάρι.
Ένα πολύ σοβαρό λάθος, παιδί μου, είναι να συγκρίνεις τους βαθμούς σου με του αδελφού σου ή με του ανταγωνιστή σου στην τάξη. Θα τους συγκρίνεις μόνο με τα επαγγελματικά σου όνειρα. Κι αν απογοητεύσεις με τους βαθμούς τους γονείς σου, μπορείς να τους κάνεις περήφανους με τη φοιτητική σου επίδοση αργότερα.
Τίποτε δεν είναι οι αυριανοί βαθμοί. Τίποτε περισσότερο από ένα σταθμό της ζωής σου.  έχεις ήδη περάσει δεκάδες μέχρι τώρα και σου εύχομαι να περάσεις ακόμη εκατοντάδες. Το πιο σπουδαίο είναι, όταν φτάσεις στο τέρμα του βίου σου κοιτάζοντας πίσω να νιώθει ικανοποίηση και όχι αηδία.
Τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλους σαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου