Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Είσαι ξένος και πρέπει να σε φοβάμαι...


Παρακάτω ακολουθεί ο λόγος ενός μαθητή μας για την ξενοφοβία , τον οποίο απεύθυνε προς στους συμμαθητές του και τους καθηγητές του :


Αγαπητοί συνομήλικοι,

     Ελπίζω η σημερινή ημέρα να μπορέσει να αποδείξει κάτι στους υπόλοιπους συμπολίτες μας για το θέμα της ξενοφοβίας , το οποίο είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ.
   Κάθε μέρα, περπατώ στο δρόμο και ακούω συνεχώς ανθρώπους να κακολογούν και κακοφημίες για ανθρώπους, τους οποίους βλέπω να δουλεύουν σκληρά για να μπορέσουν να παρέχουν στην οικογένειά τους, φαγητό και νερό.
   Αυτό το παράδειγμα το έδωσα, για να δικαιολογήσω αυτούς τους ανθρώπους και να μπορέσω να πείσω και εσάς τους ίδιους, ότι αυτοί είναι σαν εμάς , είναι άνθρωποι . Είναι άνθρωποι σαν εμένα, εσάς και όλους τους υπόλοιπους που κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη και τους αξίζει μια ευκαιρία για καλύτερη ζωή, είτε αυτή είναι στη χώρα μας είτε σε κάποιο άλλο μέρος αυτού του πλανήτη .
   Όλα τα παραπάνω ήταν για να σας εξηγήσω , ότι όλοι αξίζουμε κάτι καλύτερο σ’ αυτή τη ζωή .Ας γυρίσουμε στο θέμα μας όμως , την ξενοφοβία , την οποία είτε τη δημιουργούμε μόνοι μας είτε μας τη δημιουργούν άλλοι .
   Ας ξεκινήσουμε με την κυριότερη πηγή της ξενοφοβίας , τα ΜΜΕ . Καθημερινά ακούμε στο ραδιόφωνο ή βλέπουμε στην τηλεόραση , ότι κάποιος πρόσφυγας-μετανάστης , έκανε το ένα ή έκανε το άλλο . Αλλά όταν κάποιος Έλληνας κάνει κάτι στη χώρα του , τότε κάποιος θα βρεθεί να πει ότι το έκανε από ανάγκη ή ήταν νεαρός , με αποτέλεσμα να βρίσκουμε δικαιολογίες υποστήριξης για τους Έλληνες και να δημιουργούμε αντιπάθειες για τους μετανάστες .
   Βέβαια τα ΜΜΕ είναι ένας παράγοντας της ξενοφοβίας . Άλλος ένας είναι η κοινωνία όπου μεγαλώνουμε και ζούμε . Στην κοινωνία που μεγαλώνουμε , υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες , οι οποίοι καθημερινά δουλεύουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν , γιατί έχουν φύγει από τη χώρα τους έτσι ώστε να βρουν ένα καλύτερο τόπο διαμονής , που θα τους παρέχει περισσότερα . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι και αυτοί , οι μετανάστες , είναι άνθρωποι και όχι πράγματα , τα οποία μας είναι βάρος . Το ότι τους κατηγορούμε διαρκώς , για την ανεργία που έχει δημιουργηθεί στον τόπο μας , είναι λάθος , γιατί ένας Έλληνας εργάτης , είναι πιο ακριβός , ως προσωπικό , σε σχέση με κάποιον πρόσφυγα , ο οποίος παίρνει το μισό μισθό απ’ ότι ο Έλληνας εργάτης , αυτό γίνεται γιατί ο πρόσφυγας , έτσι έχει μάθει να ζει και γιατί του είναι αρκετά .
   Πέρα από την κοινωνία όμως , η οικογένεια παίζει σοβαρό ρόλο στην αντίληψή μας , γιατί κάθε μέρα από μικρά παιδία μαθαίνουμε μεγαλώνοντας , ότι τα «Αλβανάκια» ή τα «Βουλγαράκια» είναι κακά παιδιά ,  με αποτέλεσμα εμείς να μην ρωτάμε το γιατί και απλά να πράττουμε όπως θέλουν οι γονείς και οι συγγενείς μας .
   Άρα μεγαλώνουμε με λάθος γνώμη , λάθος άποψη για τους μετανάστες που ζουν ανάμεσα μας . Πρέπει να δείξουμε στους βυθισμένους αυτούς ανθρώπους , την επιφάνεια της θάλασσας , της ανθρωπότητας .
   Όπως και οι Έλληνες παλαιότερα ,  έτσι και όλοι οι άλλη πρόσφυγες , φεύγουν από τη χώρα τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν και όχι για να καταστρέψουν τους υπόλοιπους πολίτες του πλανήτη . Ψάχνουν μια χώρα , όπου θα φανούν σπουδαιότεροι και αυτοί αλλά και οι απόγονοι αυτών , ψάχνουν δηλαδή μια χώρα της επαγγελίας που θα μπορέσουν να ζήσουν εκεί με αξιοπρέπεια .
   Εν κατακλείδι , πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους , να τους καλοδεχθούμε και να τους δείξουμε ότι η χώρα μας , εκτός από ένα καλύτερο μέλλον , μπορεί να γίνει και ένα καλό σπίτι , με φίλους και όχι εχθρούς , με συνάνθρωπους που θα τους υποστηρίζουν και δεν θα τους καταπολεμούν και τέλος με ανθρώπους και όχι άψυχα πλάσματα .

Ευχαριστούμε θερμά τον μαθητή τη Γ ΄ Λυκείου Ανδρέα Β.  για το λόγο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου