Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Αθλητισμός και παιδεία

《 Άθλος η σημερινή άθληση
     



Ο αθλητισμός αποτελούσε ανέκαθεν μια ευχάριστη απασχόληση για μικρούς καί μεγάλους καθώς αφενόςσυμβάλλει στην ευεξία και την καλή υγεία του ανθρώπου και αφετέρου τον βοηθά να ξεφεύγει από τα προβλήματα τηςκαθημερινότητας.Η ενασχόληση λοιπόν με το συγκεκριμένο αποτελεί αναγκαίο αγαθό είτε για κάποιον που λαμβάνει μέρος στα αθλητικά δρώμενα, είτε για κάποιον που τα παρακολουθεί. Ποιος είναι ο λόγος επομένως που οι συντοπίτες του νησιού παραμελούν το συγκεκριμένο είδος γνήσιας ψυχαγωγίας τα τελευταία χρόνια; Δυστυχώς η απάντηση κρίνεται από πλήθος παραγόντων που ευθύνονται για τη συγκεκριμένη κατάσταση όπως οικονομικοί αλλά και ψυχολογικοί. 
      Είναι ηλίου φαεινότερον ότι σε μια περίοδο τέτοιας ύφεσης είναι αδύνατο να μην υπάρχουν οικονομικά ζητήματα λόγω των οποίων οι νέοι δεν ασχολούνται πλέον με τον αθλητισμό. Πρωτίστως, παρότι η απαραίτητη συνεισφορά των νέων σε μορφή χρημάτων για τη συμμετοχή τους σε κάποιο γυμναστήριο δεν είναι απαιτητική, υπάρχουν πολλές οικογένειες που αδυνατούν να προσφέρουν στους νέους τη δυνατότητα συμμετοχής σε τέτοιου είδους αθλοπαιδείες. Δεν δύναται να παραλειφθεί το γεγονός ότι στους οικονομικούς παράγοντες συγκαταλεγεται και η ελλιπής κάλυψη του νησιού από παρόμοιες δραστηριότητες σε συνδυασμό με το πρόβλημα της πρόσβασης στα μέρη που υφίστανται. Πιο αναλυτικά, στις επαρχίες και στα μικρότερα χωριά της Κεφαλονιάς δεν πραγματοποιείται κανένα ειδος αθλητικών δρωμενων. Αποτέλεσμα αυτού είναι, τα "τυχερά" παιδιά να μπορούν να πηγαίνουν στο Αργοστόλι για αυτό το σκοπό,τη στιγμή που η πλειονότητα αυτών δεν έχει την ευκαιρία να παίρνει μέρος ή να παρακολουθεί αγώνες που λαμβάνουν χώρα εκεί.
         Εκτός όμως των οικονομικών αιτιών αυτού του φαινομένου, υπάρχει και πληθώρα ψυχολογικών. Ως μαθήτρια στης Τρίτης Λυκείου, της πιο καθοριστικής για τη μετέπειτα ζωή μας χρονιά, γνωρίζω ότι ο φόρτος εργασίας λόγω των εξωσχολικών μαθημάτων είναι βαρύς. Το συγκεκριμένο έχει διπλή ζημία• Αφενός οι νεοι λόγω του απαιτητικού τους προγράμματος δε διαθέτουν χρόνο για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, αφετέρου η πίεση αυτή τους απωθεί από την ενασχόληση με οποιοδήποτε είδος τέτοιας ψυχαγωγίας. Η επιλογή τέλος των νέων για άλλους νόθους τρόπους διασκέδασης, όπως το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αποτελεί παράγοντα έξαρσης του φαινομένου και στερεί από εκείνους τη δυνατότητα να εκγυμνάσουν το σώμα τους αλλά και να περάσουν δημιουργικότερα τον ελεύθερό τους χρόνο.
          Φυσική απόρροια της συλλογιστικής που αναπτύχθηκε, είναι ότι οι νέοι του νησιού μας απουσιάζουν τα τελευταία χρόνια από τα αθλητικά δρώμενα εξαιτίας πλήθους παραγόντων, τόσο οικονομικών όσο και ψυχολογικών. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να λησμονούν ότι η ενασχόληση με παρόμοιες δραστηριότητες μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τους ίδιους, είτε εκείνοι είναι αθλητές, είτε θεατές. 
Της μαθήτριας Ασημάνθης Αναδιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου