Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Το νέο μηχανογραφικό


Το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας για το νέο μηχανογραφικό, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ποσοστό θέσεων για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους και άλλες ειδικές κατηγορίες

Το «γρίφο» του μηχανογραφικού θα κληθούν να λύσουν μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως και στο τέλος Ιουνίου, οι υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων.
Το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας για το νέο μηχανογραφικό, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ποσοστό θέσεων για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους και άλλες ειδικές κατηγορίες, αφού καταργήθηκαν οι μετεγγραφές.
Την περασμένη Παρασκευή άρχισαν οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα λύκεια της χώρας, ενώ από τις 11 έως τις 20 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στα ειδικά μαθήματα. Οι βαθμολογίες των πανελληνίων πιθανολογείται ότι θα αναρτηθούν στα σχολεία μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Επιλογές σπουδών
Το ενδιαφέρον πολλών υποψηφίων της Θεσσαλονίκης εστιάζεται στις παιδαγωγικές, τις οικονομικές, τις πολυτεχνικές, τις στρατιωτικές και τις αστυνομικές σχολές, ενώ η οικονομική κρίση αναμένεται να επηρεάσει τις επιλογές σπουδών. Εκτιμάται ότι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, χιλιάδες μαθητές θα τοποθετήσουν στις πρώτες θέσεις του μηχανογραφικού σχολές από τον... τόπο τους, εξαιτίας της αδυναμίας των γονέων τους να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι σε άλλη πόλη.

Χωρίς μετεγγραφές
«Καταργούνται οι μετεγγραφές και είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής της ρύθμισης που επιτρέπει τη διεκδίκηση του 10% των θέσεων από τους παλιούς αποφοίτους. Οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να μετεγγραφούν σε άλλη πόλη με τα νέα δεδομένα», επισήμανε ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Νεάπολης Χρήστος Αντωνίου, εκτιμώντας πως τα μηχανογραφικά γίνεται προσπάθεια να κατατεθούν σε κάθε λύκειο και όχι στις διευθύνσεις.
Μέσω διαδικτύου
«Ο υποψήφιος θα μπορεί να το συμπληρώνει το μηχανογραφικό δοκιμαστικά μέσω του διαδικτύου και να κάνει σενάρια με τις σχολές. Εν συνεχεία, θα πηγαίνει στο σχολείο, όπου θα τον βοηθούν ο διευθυντής και καθηγητές», υποστήριξε ο κ. Αντωνίου, ο οποίος τόνισε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να καταγράψουν όλα τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν από τα πεδία που μπορούν να δηλώσουν. Βασικά κριτήρια, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν το ενδιαφέρον για το αντικείμενο σπουδών και τα επαγγέλματα στα οποία οδηγεί κάθε τμήμα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου