Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Μείωση των εισακτέων


    Σε δραστικό περιορισμό του αριθμού των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ οδηγεί η μείωση των τμημάτων τους. Το μέτρο συνοδεύεται από τα νέα δεδομένα που ισχύουν στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, καθώς και από την επαναφορά της βάσης του «10».
Λιγότερoι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
 
Μείωση των θέσεων εισακτέων φέρνει το σχέδιο το υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις περίπου 130 τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» έχει μπει στην τελική ευθεία, αλλά το υπουργείο Παιδείας επιζητά τις... ευλογίες των ιδρυμάτων και των κομμάτων προκειμένου να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις.
 
Μέχρι αυτήν τη στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ψαλίδισμα έχει... σταματήσει κοντά στα 130 τμήματα, διότι υπάρχουν δυσκολίες στο εγχείρημα, καθώς δεν είναι εύκολο να διαγραφούν ή να συγχωνευτούν τμήματα στα οποία σπουδάζουν εκατοντάδες φοιτητές οι οποίοι μπορεί ξαφνικά να αναγκαστούν, για παράδειγμα, να μετακομίσουν σε άλλη πόλη εν μέσω των σπουδών τους, εάν δεν προβλεφθεί μεταβατική περίοδος έως την οριστική «παύση» των τμημάτων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο χάρτης των ΑΕΙ στην Ελλάδα αλλάζει.
 
Και αν το υπουργείο τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σε λίγους μήνες οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα βρουν ένα μηχανογραφικό δελτίο με δεκάδες σχολές λιγότερες και βέβαια με λιγότερες θέσεις εισακτέων και φυσικά με μεγαλύτερο ανταγωνισμό.
 
Λιγότερoι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
 
Αν σε αυτά προστεθεί η επαναφορά της βάσης του «10», η περικοπή των θέσεων στις στρατιωτικές σχολές και το «λουκέτο» στις αστυνομικές σχολές, τότε οι φετινοί υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
 
Για φέτος, οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρουν λιγότερα τμήματα στο μηχανογραφικό (κοντά στα 130), πράγμα που σημαίνει ότι οι θέσεις που θα διατεθούν δεν θα ξεπεράσουν τις 75.000 (πέρυσι είχαν δοθεί πάνω από 80.000).
 
Επίσης, ήδη έχουν κοπεί οι θέσεις (κοντά στις 600) στις Αστυνομικές Σχολές, οι οποίες φέτος δεν θα δεχτούν καθόλου εισακτέους και, τέλος, στις Στρατιωτικές Σχολές οι θέσεις μειώνονται στις 800 από 1.170 πέρυσι.
 
Χτες, ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος είχε συναντήσεις με τις εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Μαρία Ρεπούση, στις οποίες έκανε τη σχετική ενημέρωση. «Ακόμη δεν υπάρχει τελικό σχέδιο διότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις των ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης», τόνισε η κ. Μαρία Ρεπούση.
 
Στο μεταξύ, ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δέχεται πιέσεις από τοπικούς παράγοντες και βουλευτές για να μην «πειραχτούν» τα ιδρύματα της περιοχής τους, ενώ οι διοικήσεις των ΑΕΙ υπογραμμίζουν ότι οι συγχωνεύσεις δεν πρέπει να γίνουν βιαστικά και με πρόχειρο τρόπο.
 
Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πάτρας, κ. Παναγιωτάκης, για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για το θέμα των συγχωνεύσεων, θα πρέπει το υπουργείο να καταθέσει την τελική του πρόταση, ενώ εκτιμά ότι τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν από τις «περικοπές» τμημάτων θα είναι... πενιχρά.
 
Ο ίδιος τονίζει, επίσης, ότι πρώτα θα έπρεπε να γίνουν οι εξωτερικές αξιολογήσεις των ιδρυμάτων και μετά να εφαρμοστεί το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».
 
Πάντως, ήδη πολλά ιδρύματα έχουν αρχίσει από μόνα τους να σχεδιάζουν συγχωνεύσεις τμημάτων, προκειμένου να αποφύγουν τα... χειρότερα, δηλαδή το αυθαίρετο ψαλίδισμα από το υπουργείο Παιδείας.
 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
 
Μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι συνεχίζεται η πρωτοβουλία της χωροταξικής αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα και βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει δημιουργικά στη μεταρρύθμιση αυτή, που στόχο έχει τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών δομών και τη βελτίωση του επιπέδου των σπουδών. Είναι σημαντικό να υπάρξει ευρεία συναίνεση για τις κατευθυντήριες γραμμές και τα επιμέρους κριτήρια που θα συνδιαμορφώσουν το πλαίσιο της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης. Με απροκατάληπτο διάλογο και δημιουργική κριτική είναι εφικτή η ευκταία, ταχεία προώθηση του μεταρρυθμιστικού αυτού εγχειρήματος».
 
Στην κορυφή της λίστας τμήματα στα αζήτητα
 
Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι ενοποιήσεις
 
Τα βασικά κριτήρια που θα προσμετρηθούν από το υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ - ΤΕΙ παρουσιάζει το «Εθνος». Θα συνυπολογιστούν, μεταξύ άλλων, το μέγεθος των Ιδρυμάτων, η αναλογία φοιτητών/διδασκόντων, η διασπορά των τμημάτων ανά ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.ά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, ένα από τα βασικότερα κριτήρια που θα ληφθεί υπόψη είναι κατά πόσο σχετίζονται τα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων με τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
 
Το συγκεκριμένο κριτήριο αφορά κυρίως σχολές της Περιφέρειας, οι οποίες θα σηκώσουν το... βάρος των συγχωνεύσεων κατά 80%.
 
Ακόμη, το υπουργείο Παιδείας θα βασιστεί σε μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και την ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων. Ως εκ τούτου, τμήματα τα οποία συγκεντρώνουν ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις, και επιπροσθέτως δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις εισακτέων, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του υπουργείου για τα υπό συγχώνευση τμήματα.
 
Αυτό θα είναι ένα πρώτο ξεκαθάρισμα στον «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ το δεύτερο «κύμα» αναμένεται να έρθει το καλοκαίρι, οπότε και θα επανέλθει η βάση του 10 ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.
 
Κατά τα λοιπά, για τις επικείμενες συγχωνεύσεις τμημάτων θα συνυπολογιστούν και τα εξής κριτήρια:
 
Η ερευνητική δραστηριότητα και η διεθνής αναγνώριση των Ιδρυμάτων: Υπάρχουν αρκετά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ με σπουδαίο ερευνητικό έργο και διακρίσεις αριστείας. Είναι δεδομένο ότι ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που απαιτούν για την εισαγωγή φοιτητών, δεν πρόκειται να συγχωνευθούν.
 
Κατά πόσον οι εγκαταστάσεις των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, εργαστήρια κ.λπ.) επαρκούν για το σύνολο των φοιτητών. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι τμήματα τα οποία δεν διαθέτουν επαρκείς υποδομές θα πρέπει να συγχωνευθούν με άλλα που έχουν ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.
 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
 
Στο τραπέζι η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου
 
«Παράθυρο» για αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για τις μετεγγραφές φοιτητών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ άφησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
 
«Εγώ ακούω με μεγάλη προσοχή και θα το ελέγξουμε με τις υπηρεσίες αυτό το διήμερο, όσον αφορά το θέμα που ανέφεραν ορισμένοι βουλευτές για τη μετακίνηση στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Να το δούμε με μεγάλη προσοχή και αν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει να το κάνουμε, όπως επίσης θα έχουμε και μια τελική απόφαση όσον αφορά τη δυνατότητα να αυξήσουμε το εισοδηματικό κριτήριο. Βέβαια το θέμα είναι οι θέσεις, αυτό είναι το κυριότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τροπολογία που έχει καταθέσει το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, δικαίωμα μετεγγραφής έχουν όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές, εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν.Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και για επιτυχόντες που είναι τυφλοί, κωφάλαλοι, άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση κ.λπ. το κατά κεφαλήν εισόδημα διπλασιάζεται (12.000).
 
Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «το θέμα των μετεγγραφών είναι ένα σύνθετο θέμα, υπό την έννοια ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα δοθεί η δυνατότητα σε κοινωνικές ομάδες να μπορέσουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα της φοίτησης, χωρίς παράλληλα να επιστρέφουμε στο παρελθόν, το οποίο δεν ήταν ό,τι καλύτερο όσον αφορά αυτό το θέμα και χωρίς να επιβαρύνουμε επιπλέον τα ιδρύματα».
 
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕ 6.000 ΜΟΡΙΑ
 
Επανέρχεται η βάση του «10»
 
Δεκάδες τμήματα, κυρίως περιφερειακών ΤΕΙ, άνοιξαν τις «πύλες» τους τον προηγούμενο Σεπτέμβριο σε χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει λιγότερα από 10.000 μόρια.
 
Το φαινόμενο να εισάγονται φοιτητές με 6.000 και 7.000 μόρια δεν θα επαναληφθεί φέτος, καθώς επανέρχεται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η βαθμολογική βάση του δέκα. Πέρυσι τα τμήματα που δέχθηκαν φοιτητές με λιγότερα από 10.000 μόρια ήταν δεκάδες. Ανάμεσα σε αυτά είναι Τμήματα Τεχνολογικών Ιδρυμάτων με γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με τη Φυτική και Ζωική Παραγωγή, την Ανθοκομία - Αρχιτεκτονική Τοπίου, τις Υδατοκαλλιέργειες κ.ά.
 
Μία από τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής διαμορφώθηκε στο Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης Μεσολογγίου (με 6.444 μόρια). Στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Δυτικής Μακεδονίας, η βάση δεν ξεπέρασε τα 6.563 μόρια, ενώ στο Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας Ιονίων Νήσων (εδρεύει στη Ζάκυνθο) η βάση έφτασε τα 6.924 μόρια.
 
Σχολές που δέχθηκαν εισακτέους με λιγότερα από 10.000 μόρια υπήρξαν και στα πανεπιστήμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης και Αθήνας οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώθηκαν στα 6.580 και 9.507 μόρια αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι γι' αυτά τα τμήματα οι υποψήφιοι εξετάζονται και σε ειδικό μάθημα.
 
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ - ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Όνειρο ήταν και πάει του Αρσένη η σκέψη << κάθε χωριό και πανεπιστήμιο >>.Γυρίζουμε στη δεκαετία του 60΄πας σπουδάζων σε ΑΕΙ , ο καλύτερος του χωριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή